Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řeč těla

6. 9. 2020

Králík je zvířátko poměrně tiché a je proto důležité se naučit číst jejich řeč těla, kterou s námi komunikují.

Spokojený králík

Poloha pečeného kuřete -Králíček se usadí na místě, přiloží uši k tělu, přivře očka a zatáhne nožičky pod tělíčko. Tuto polohu zaujímá králík pro delší odpočinek. Někteří králíci v této poloze i předou. 

poloha sfingy- Králík má břicho na podlaze, zadní nožky u těla, přední vystrčené před tělem, hlava a uši vztyčené. Většinou krátký odpočinek. 

poloha superman -Tuto polohu zaujímá králík zpravidla pokud se chystá dát si šlofíka (ano - králíci jakožto kořist umí spát s otevřenýma očima). Cítí se velmi bezpečně a spokojeně, proto natáhne přední tlapky před sebe, hlavičku buď položí či nechá vztyčenou, tělíčko natáhne na zemi a zadní nožičky protáhne za sebe. Tato poloha je poměrně vzácná, mnohem častěji vidíme její známější verzi s nožičkami do strany.

Válení se -Projev absolutní spokojenosti.Někdo, kdo tento jev vidí poprvé, se může vyděsit, že se jeho ušákovi něco stalo, ale brzy pochopí, že se jedná o velice roztomilou podívanou, kdy sebou králík náhle praští o zem a převalí se na záda a pak zpět na bok.

Olizování -Projev lásky. Pokud vás králíček olízne, chce vám vyjádřit svou náklonnost. Oplaťte jeho gesto pohlazením.

vyskakování do výšky, sprintování -Zvláště mladí králíci když mají radost a energii, např. po vypuštění z ubikace, rádi sprintují po pokoji, kličkují, vyskakují a vykopávají nožičkami do strany, až máte pocit, že jim snad přeskočilo. Jedná se o projev radosti ze života a pohybu.

předení-Jemné tření zoubky o sebe, někdy těžko slyšitelné. Očka bývají přivřené. Signalizuje spokojenost. Králíci takto předou při hlazení či po uvelebení se v poloze pro spánek.

vrkání -Zvláštní, též obtížně slyšitelný zvuk, který má podobu jakéhosi hlubokého vrkání či mručení. Říká se, že je to zvuk typický pro pářící se králíčky, avšak se může jednat i o výraz spokojenosti - někteří králíci tak zdraví své majitele či zvuk vydávají při hlazení.

kroužení kolem nohou -Králík krouží dokola kolem nás či kolem jiného králíka často za přítomnosti vrkání. Téže uváděno jako namlouvací rituál či akt dominance, avšak ve vztahu k člověku se jedná spíše o projev náklonnosti či o pozdrav. 

čištění, drbání se -Králík, který se cítí v bezpečí, se několikrát denně sám myje jako kočka, a proto není třeba jej koupat či sprchovat (velice nebezpečné - nikdy králíka nenamáčet, pokud to není nutné). Pohled na čistícího se králíčka je velice roztomilý. Od čištění oček a oušek předními tlapkami, přes olizování tlapek, drbání kožíšku a laloku po drbání se za uchem, to všechno je součástí péče králíčka o svůj zevnějšek. Pokud se však králíček drbe více než normálně nebo se drbe nápadně často stále na stejném místě, zvažte návštěvu veterináře.

značkování -Králíci mají pod bradou pachovou žlázu a proto je můžeme často vidět, jak se bradičkou třou o předměty nebo o nás. Tento pach cítí jen ostatní králíci a náš králíček si tak značí nově objevená místa a předměty či osoby, které jsou jeho. Králík v nepohodě zpravidla nemá zájem o průzkum okolí. Dále si králíci značí teritorium rozséváním bobků, v hroších případech i rozstřikováním moči. 

Pojídání vánoček -Občas můžeme zahlédnout našeho králíčka, jak se ohne a strčí si hlavu mezi nohy. To zrovna pojídá tzv. vánočky, což jsou speciální výměšky slepého střeva (připomínají ostružinu), které králík znovu pozře a absorbuje z nich nestrávené živiny. Tomuto jevu se odborně říká koprofágie. Nesnažte se králíčka zastavit - toto chování je důležité pro jeho zdraví a je zcela normální. Např. mláďata se přes matčiny vánočky učí, z čeho se má skládat jejich strava. ( pravý obrázek - vlevo obyčejný bobek, vpravo vánočka)

Panáčkování -Spokojený králík je zvědavý a rád se postaví na zadní tlapky a rozhlíží se po okolí nebo šplhá na páníčky a žebrá o dobroty.

Vyděšený králík

Ztuhnutí -Vyděšený králík se jakožto kořist snaží splynout s okolím, tzn. křečovitě se přitiskne k podlaze, uši položí nazad, oči jsou vyvalené, nos se chvěje. Králík se zpravidla nehýbe. 

Úprk -Pokud se nebezpečí příliš přiblíží, může zvolit králík v poloze ztuhnutí úprk, kdy náhle vystartuje a dá se na zběsilý útěk.

Dupání -V přírodě se králíci navzájem varují před nebezpečím dupáním zadní nohou o zem. Někteří domácí králíci dupou, slyší-li či vidí divný zvuk/věc. 

Natahování se -Králík, který je v novém prostředí/ zkoumá novou věc či nového králíka, se zapře zadníma nohama, předníma se vysune dopředu, ocas zůstane ve vodorovné poloze, uši jsou nastraženy dopředu, králík věc opatrně očichává, zadní nohy jsou stále připraveny k útěku. 

Pištění -Značí smrtelnou hrůzu či bolest. 

Rozzlobený králík

Dupání -Někteří králíci projevují nelibost dupáním za doprovodu nesouhlasného mručení.

Otočení se zády -Pokud se králík naštve či urazí, otočí se k vám zády, uši dá nazad a jedním okem vás sleduje.

vrčení a útok -Hluboký táhlý bručivý zvuk. Znamená varování před útokem či silné znepokojení/ podráždění. Králík nejdřív stojí pevně na všech čtyřech, ocas natažený vodorovně, uši směrem dozadu, ztuhlé tělo, králík čeká, co bude dál, může u toho vrčet. Pokud se rozhodne zaútočit, přitiskne prudce uši na hřbet, vystřelí kupředu a za vrčení sekne drápy nebo kousne.