Jdi na obsah Jdi na menu
 


poradna

Potřebujete se na něco zeptat? Nenašli jste, co jste hledali? Neváhejte se zde zeptat.

Avšak předtím si přečtěte nejčastější otázky:

1. Mohu svého králíčka koupat?

Ne, králíci se myjí sami jako kočky a koupel jim způsobí promočení srsti, která dlouho schne a králík by mohl dostat zápal plic. Pokud má váš králíček průjem nebo se znečistil něčím, co by neměl olíznout, tak znečištění otřete vlhkým hadříkem.

2. Proti čemu mám svého králíčka očkovat?

Králíci se očkují proti myxomatózé a králičímu moru v 10ti týdnech života.Také se dá očkovat proti pasteuroloze (infekční rýmě) a to od 7 týdnů života. Bližší informace seženete u vašeho veterináře.

3. Moje samička byla hrozně hodná, ale po oslavení svého pátého měsíce na mě v kleci začala vrčet a ohánět se po mne. Jak to?

Je to zcela normální, když se po pátém měsíci změní chování vaší samice, jde totiž do puberty a z králičího miminka se stává teenager. Toto chování se dá zmírnit či odstranit kastrací.

4.Postřehl jsem, že můj králík požírá své bobky! Jak je to možné?

 Ano, je to v pohodě. Králík běžně vylučuje takový bobek do tvaru ,,vánočky", která mu dodává vitamíny a minerály. A proto je králík baští.

5.Pomoc! Můj králíček nejí/má průjem/rýmu/ vleče za sebou jednu nožičku/ se dusí! Co mám dělat?!!

V takových případech nepanikařte, ale jednejte rychle. Můžete pro první pomoc přečíst tento článek. Pak s ním IHNED jeďte k veterináři.

6. Jak naučit mého králíčka chodit na záchůdek?

Viz. soužití a ochočení

7. Můj králíček neustále kouše mříže - proč?

Kousání mříží je výrazem protestu - králíček chce vaší pozornost nebo se touží proběhnout. Zde bych zdůraznila, že pokud je to možné, chovejte svého králíčka na volno - tak jsou nejšťastnější.

8. Může králíček jíst (...)? Čím mám králíčka krmit, aby byl zdravý?

Viz králičí strava

9. Jak mám svému ušákovi ostříhat drápy?

Viz úrazy a nemoci

10. Proč můj králík protestuje, když ho chci pochovat?

Většina králíků, ač to o nich není příliš známo, nemá ráda zvedání a nošení, jelikož se cítí, jako by je unesl predátor. Proto, pokud možno, králíka nezvedáme, není-li to nezbytně nutné, ale hladíme na zemi.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Prosím radu

(Denisa, 7. 2. 2021 14:29)

Můj králík cca 5let.z ničeho nic přestal jist a pít a moc se nechce hýbat. Kadi málo a tvrdé bobky. A strašně brousí zuby.? Prosím o radu nikam na veterinu teď o víkendu se nemohu dovolat. Dekuji

Re: Prosím radu

(Admin, 7. 2. 2021 18:45)

Dobrý den,
dle popisovaných příznaků to vypadá na zácpu nebo nadmutí. Odstraňte všechno zelené, nechte králíčka pouze o senu a vodě (pokud nechce jíst, můžete rozmělnit granule ve vodě a dát do tlamičky stříkačkou), případně sehnat dětské kapky proti větrům. Každopádně to, že brousí zuby, znamená, že má bolesti - takže bych jej vzala co nejrychleji k vetovi - zkuste jet na pohotovost.
Držím palce ať je ušák v pohodě.
Admin

Re: Re: Prosím radu

(Denisa, 7. 2. 2021 18:55)

Děkuji vám moc ted jsem tam byla dali nám rodicare instant. A zítra tam máme jit

Žádost o pomoc

(Jitka, 18. 8. 2020 14:05)

Dobrý den, potřebuji poradit.Můj králíček nechce jíst, je unavený a z očí mu teče. Dříve byl plný elánu.Má mazlevé až řítké bobky.Nevím čím to je, dostává seno a každý den čistou vodu a ráno hrst granulí.Děkuji za odpověď.

Re: Žádost o pomoc

(Admin, 18. 8. 2020 14:45)

Dobrý den,
jak starý je? Pokud je mladý, může to být kokcidioza. Nesnědl/nebyl u něčeho, co by neměl? Např nějaká chemikálie? Každopádně bych rozhodně co nejdřív zašla k veterináři, jelikož průjem a hladovka jsou pro králíčky smrtelně nebezpečné!
admin

Samice se nestarala

(Petra, 19. 6. 2020 10:19)

Dobrý den, samička nám porodila málé králíčky a vůbec si jich nevšímala. Rozházela je po celé kleci a dva dny je jen pozorovala. Začalí nám odcházet a z šesti zůstali jen tři. Dala jsem je domů do tepla a začala jim dávat kočičí mléko, ale z odchodu dalších panoval doma velký strach a tak jsem se rozhodla dát jim to nejlepší a to mléko od matky. Samici mi leží na noze a já pod ní dávám mladé. Funguje to a ona drží, ale když to necháme na ni, tak je pod sebe ani nepustí. Mám strach ji je vracet do klece, tak jsou doma a já ji přikládám ráno a večer a mimča jsou s náma v teple. Nemáme zkušenosti a chtěli jsme udělat maximum. Králíčci mají 9 dní a daří se jim dobře. Mají pěkně nakrmená bříška. Nepřikládám je moc? Všude píší, że samice krmí jednou za noc. Neděláme něco, co je moc proti přírodě, kdyż jsem ji rozkojila v podstatě z donucení. Váżím je před a po jídle, abych zjistila, že má stále mléko a masírujeme bříška. Předem děkuji za odpověď. Petra

Re: Samice se nestarala

(Admin, 22. 6. 2020 15:27)

Dobrý den,
kolik je samičce let? Takto se často chovají mladé samičky nebo prvorodičky, případně králice, které si myslí, že nejsou schopny mladé uživit - ale jestli má mléko, tak to není její případ. V tomto případě je samozřejmě nutné králíčky odchovat ručně tak, jak to děláte, jelikož bez mléka dlouho nepřežijí plus je důležité, aby byli králíčci stále v teple a neprochladli. Mateřské mléko je samozřejmě nejlepší, ale pokud není, tak kočičí mléko vystačí, jinak je ještě dobrý nápad zkusit sehnat nějaké speciální pro králíčky ve zverimexu či po internetu - zkusím se kdyžtak také podívat, ale pokud nenajdeme, tak nevadí. Co je však především důležité je začít samici odebírat vánočky (měkké bobky) a dávat je králíčatům, jelikož právě kolem 10. dne života začínají pojídat maminčiny vánočky a budovat si mikrofloru a imunitu, než začnou jíst pevnou stravu ( také se tak učí, co má jejich strava obsahovat). Možná to zní poněkud nechutně krmit bobky, ale pro králíčky je to nezbytné.
Kupodivu králíci opravdu kojí zhruba jedenkrát denně, proto, pokud prospívají, tak není problém přikládat jednou denně, dvakrát však také dle mého názoru ničemu neublíží, zvláště pokud ze začátku nebyli kojeni. Musím vám vyjádřit obdiv za to, jak se staráte a přeji vám, aby vám po bytě i nadále hopkali tři malí rošťáci :-)

Otlaky

(Lenka Smýkalová, 24. 5. 2020 19:27)

Dobrý den. Máme 5 měsíčního kralicka a udělaly se mu otlaky na zadních packach. Slezla mu tam srst a má to červené. Nehnisa to, ani z toho neteče krev. Už se mu to začíná dělat i na předních. Mazeme mu to betadinem, ale musíme ho vždy držet. Když mu to zamotam, obvaz kouše, sundava si to. V kleci nechce ležet na měkkém, deku vždy shodí.
Prosím o radu, nevím co s tím. Četla jsem hodně článku ale nevím co mám dělat. Máme plovouci podlahu, ale před kleci má až k pohovce natazenou deku.
Děkuji za pomoc

Re: Otlaky

(Admin, 24. 5. 2020 20:19)

Dobrý den,
V prvé řadě je na místě otázka, z jaké příčiny se mu otlaky dělají. Ze své zkušenosti můžu říci, že za to často může nedostatečná vrstva podestýlky neboli králík tráví příliš času na tvrdém podkladu. Nevím, jaké máte možnosti, ale je také potřeba nechat králíčka běhat (doporučuje se min. 30 minut denně),
což samo o sobě zabraňuje vzniku otlaků ( králík se pohybuje a nesedí stále na jednom místě). Pokud vám dobře rozumím, tak podestýláte králíkovi délkou a on ji odsouvá. Samotné odsouvání je přirozené - králíci rádi posouvají a hrabou :-) Možná vhodnější řešení místo deky použít umělý trávník. Až bude králíček starší a bude mít zafixovaný návyk na záchůdek, tak můžete zkusit podestýlku. A co se samotných otlaků týče - pokud se vám podaří vyřešit jejich příčinu a nejedná se o otevřené rány, není třeba je ošetřovat a samy zmizí.
S pozdravem
Admin

Re: Re: Otlaky

(L., 25. 5. 2020 18:21)

Dobrý den.
Děkuji za odpověď. Deku má před kleci, jinak teď jsem koupila podestylku Asan a v zachudku má papírové peletky. Dnes jsme byli u veterináře. Bohužel už dostal antibiotika :/ snad se to zlepší.

Králíček se mě stále bojí

(Kaja, 10. 11. 2019 11:11)

Dobrý den, mohli by jste mi prosím poradit?
Mám 6 měsíčního králíčka je to zakrslý teď beránek, a furt se mě bojí nevím co mám dělat abych od něj dostala důvěru poraďte mi prosím

Re: Králíček se mě stále bojí

(Lucka, 7. 2. 2020 14:58)

Já mám mého od malička. Nesmíš se ho bát. Mazlení je dobré, ale musíš mu dát i jehoprostor a klid. Asi pomůže i dávat masky z ruky.

Kralicek - topeni

(Lenka, 16. 9. 2019 11:26)

Dobrý deň, možte mi prosím poradit, co dat pod klietku, ked mame podlahove topeni?

Ďakujem za odpoveď, Lenka

Po kokcidióze

(Malátná, 3. 2. 2019 17:16)

Dobrý den, mám králíčka starého cca 2 měsíce. Zrovna je těsně po kokcidióze a ještě má léky 2 dny. Možná je to hloupá otázka, ale může hlodat větvičky i když je těsně po kokcidióze? Děkuji

kralici veteriny

(Salla, 18. 11. 2011 15:16)

Dobry den, jako autorka rubriky Veteriny na webu kralici.cz, ktera je sem zkopirovana, bych chtela pozadat alespon o uvedeni odkazu na puvodni zdroj. Narozdil od vasi kopie, je na webu kralici.cz rubrika aktualizovana a updatovana. A pro priste prosim alespon uvest zroj, odkud kopirujete, kdyz uz se nezeptate na souhlas autora. Hlavni ovsem je neuvadet jiz neplatne informace. Dekuji.
S pozdravem Miroslaa Placha

Re: kralici veteriny

(kikionka, 18. 11. 2011 19:14)

Dobrý den,
Dle vašeho přání, uvedu zde zdroj, odkud jsem kontakty veterinářů vzala. Chystám tam dodat veteriny, které navštěvuji se svými ušáky.
Děkuji za upozornění
autorka webu kralík net.

Re: Re: kralici veteriny

(Šulcová, 28. 1. 2013 14:26)

Dobrý den našeho králíčka škráblo morče do očíčka mame to něčím vyčistit diky Šulcová

Re: Re: Re: kralici veteriny

(Admin, 28. 1. 2013 15:34)

Pro jistotu bych zašla k veterinaři

Králíček a vodítko

(Zuzka, 20. 5. 2018 9:52)

Dobrý den, mám dva roky starého králíčka. Může se ještě naučit na vodítku? Předem děkuji za odpověď.

doporučené veteriny pro chovatele králíčků

(MVDr.Jiří Kamiš vet. klinika AurumVet České Budějovice, 7. 9. 2017 11:46)

Dobrý den,
zaujala mě vaše webová stránka. Jsem velmi překvapen, že naše veterinární klinika AurumVet v Českých Budějovicích není mezi doporučovanými v našem městě. Máme na klinice denně 4-5 králíčků, máme tady specielně pro ně vybavení, stahují se k nám klienti ze širokého okolí a na webových diskusních fórech nás doporučují jako číslo jedna v jižních čechách - to nám říkají noví klienti co k nám chodí. Máme tady pro ně specielní inhalační anestezii, normálně a standardně králíčky nanylujeme do ucha, rutinně ošetřujeme přerostlé stoličky frézováním v ihnalační anestezii, hematologické vyšetření krve máme hotové na místě za 45 sekund a stačí mám kapka krve ( kapilární systém ), biochemický rozbor krve máme u nás hotov za 5,5 minuty a potřebujeme odebrat jen 0,6ml krve, s léčbou encephalitozoonu máme bohaté zkušenosti a můžeme se pyšnit úspěšností přežití přes 80%!!! máme tady velmi kvalitní digitální
rtg vyšetření, které používáme pro králíčky každý den. S kolegyní se oba
neustále vzděláváme jezdíme na všechna školení a kongresy, které jsou dostupná. Já sám chovám králíky od svých 13 let ( je mi 46 let )- u mě jsou králíčci srdeční záležitost, máme tady pro ně i hospitalizaci. Mohl bych takto pokračovat, ale to není smyslem tohoto dotazu. Dokonce i veterinární klinika Vltava mi sem k nám referuje své pacienty, které oni nezvládají - naposledy předevčírem vykloubenou kyčel u králíka z Třeboně. Hrozně mě štve, když nám chodí pacienti zanedbaní z jiných pracovišť. Tomu by se dalo předejít, kdyby přišli rovnou k nám. Víte jak rychlý metabolismus králíček má a jak rychle se dostane do kritického stavu.
Co mohu udělat proto, aby se o nás dozvěděli chovatelé i z vašich stránek? ¨
MVDr. Jiří Kamiš, veterinární klinika AurumVet , České Budějovice, email - nejlépe přímo na mě, aby to neskončilo ve spamu : jiri.kamis@gmail.com, mobil pohotovostní 602 706 711 ( soukromý 773 738 720), webové stánky www.aurumvet.cz