Jdi na obsah Jdi na menu
 


porodní komplikace

porodní komplikace:

Při porodu můžou nastat komplikace( proto doporučuji, abyste měl/a telefon na nejbližšího veterináře viz. kontakty na veterináře

Vlivem stresu (hluk, žízeň, špatné zacházení, zvedání) nebo vlivem špatné výživy (nedostatek bílkovin a minerálů) mohou samice požírat po narození svá mláďata. Je složité určit přesnou příčinu. Někdy se stává, že se králíčci narodí už mrtví, králičice se je snaží odstranit z hnízda buď odtažením nebo požíráním. Radíme mrtvé králíčátka po porodu až králičice opustí hnízdo sami odstranit.
Často se bohužel stává, že první porod zkončí fiaskem - úmrtím mláďat z příčiny udušení při porodu, roztahání mláďat po pokoji z důvodu silné nervozity a stresu samičky, odmítnutí živých mláďat po porodu, agrese vůči nim .. Tohle se občas stává při prvních porodech a je potřeba s tím počítat. Zvlášť, když je samička hodně mladá, první porody nedopadají dobře.
Březí králice se nedoporučuje očkovat, cestovat s nimi a vystavovat jinému dalšímu stresu.

Někdy porod proběhne dobře, bez potřeby lidského zásahu a králičice se stará vzorně. Jindy je pomoc člověka potřeba, zvlášť když králičice zazmatkuje, neporodí mláďata do hnízda, ale všude možně. Je třeba přesunout ušáčky do hnízda a přikrýt chlupy. V takovém případě je třeba kontrolovat, jestli je krmí a stará se.
 

Co dělat, když se samice o králíčata nestará nebo při porodu pošla? Aneb- umělý odchov mláďat

Recept na umělé mateřské mléko
Zkušenosti a názory na odchov králíčátka člověkem jsou různé. Tady jsou doporučení s kterými jsem se setkala.:
Krmit malinkou lahví pro panenky s dudlíkem. Když není k dispozici, je možno použít pipetu, oční kapátko nebo injekční stříkačku bez jehly (pozor na vzduch). Lahvička či pipeta by měly být sterilní. Při krmení je potřeba umožnit mláďatům přirozeně a pomalu polykat, aby se jim mléko nedostalo do plic. Když mléko moc vytéká z tlamičky je jasné, že králíček nestíhá polykat. Chvíli může trvat, než se mláďata naučí takto potravu přijímat. Potravou králíčat může být kočičí mléko dostupné ve zverimexech, nebo mléko podávané kojencům, přinejhorším i neslazené kondenzované mléko zředěné vodou v poměru 1:1 (ale pak je třeba jej obohatit vitamíny), nebo často zmiňované kozí mléko. O kravském mléku jsem zmínku nenašla. Rostoucím mláďatům se pak do mléka může přidávat odvar z ovesných vloček a mrkvová šťáva. Krmit položené na zádíčka do dlaně.

Jak často krmit?
Králíci krmí svá mláďata 1x za 24 hodin (většinou v noci 23 - 24 hodina), proto někdo volí stejnou frekvenci. Jiní zase doporučují dávat slabším králíčátkům menší dávky mléka čtyřikrát denně. Jinde doporučují králíčata se zavřenýma očima krmit 2x denně a postupně jak rostou, počet krmení zvyšovat. Propadlé bříško znamená že není dost krmeno. Je třeba králíčky držet v teple (nahřívací láhev plněná vodou do 32 stupňů podložená pod polovinu hnízda aby se podle potřeby mohlo mládě přesunout do teplejší či chladnější zóny). Podávané krmivo musí mít teplotu těla králíčat (cca 38,5 stupně). Po nakrmení masírovat mláďatům jemně prstem bříško, což povzbuzuje střeva. Mláďata vydrží bez kojení max. 72 hodin, pak hynou. Mláďata ovšem rychle ztrácí sací reflex, takže je třeba začít je ručně krmit do 48 hodin.

Na co nezapomenout
Problémem u umělého krmení mláďat je střevní mikroflora. Z matčina mléka mláďata získávají správné PH v zažívání a správnou mikrofloru. Uměle krmená mláďata mohou mít potom zažívací potíže. Za normálních okolností kolem desátého dne věku králíčata začínají jíst maminčiny bobečky, které jim opět mohou pomoci získat správnou mikrofloru střev a připravit je na pevnou stravu. Jakmile tedy králíčata otevřou oči je třeba jim sehnat bobečky dospělého králíka (hlavně ty měkké které dospělí králíci normálně pojídají, ale viděla jsem je ochutnávat i ty tvdé kulaté bobky). Kromě toho se mláďatům v prvních dnech života (po 3-4 dny) do umělého krmení rozmixuje 1 měkký bobek denně.

Některé prameny uvádějí, že je dobré přidat mláďatům do krmení, pro vytvoření správných podmínek ve střevech (okyselení), trochu kultury Lactobacillus acidophilus. Ačkoli acidophilus nepatří mezi normální králíčí střevní mikrofloru, může se podílet na vytvoření prostředí, které pomůže normální mikroflóře, aby se mohla rozvinout. Ačkoli ne všichni autoři míní, že acidophilus může přežít v zažívacím traktu králíka, rozhodně nemůže nijak uškodit. Například je možno přidat trochu jogurtu se živými kulturami do mléka pro "králíčky bez maminky", ale lepší je kultura zakoupená v lékárně. Pro mláďata je nebezpečné jak překrmování, tak nedostatek mléka. Než králíčata otevřou oči, měla by být pobývat ve tmě.

Trávení
Dále je třeba napomáhat pravidelnému vyprazdňování - vzít smotek vaty navlhčený v teplé vodě a jemňoučce masírovat oblast konečníku malému králíčkovi, dokud nezačne vypouštět moč a stolici.

Jak poznat neopečovávané mláďata?
Častým případem je, že králičice mláďata porodí ale nestará se o ně, nekrmí je. To jestli jsou najedění se pozná podle bříška - musí být opravdu naducané, plné, kulaté, nevrásčité, nepropadlé, prostě pořádně najezené. Některé králičice nakrmí svá mláďata brzo po porodu, některé např při ranním porodu je nakrmí až večer nebo v noci. Krmení je velmi krátké, snadno lze přehlédnout (viz odkaz anatomie). Králičice mnohdy u králíčat netráví téměř žádný čas, až může vznikat dojem, že se nestará. Ale i to bývá normální. Pokud máte přesto podezření, že je nekrmí, druhý den po porodu je můžete opatrně zkontrolovat zda jsou najedená. Lépe bez přítomnosti samice. Pokud dojdete k tomu, že je opravdu nekrmí, jsou dvě varianty. Buď začít krmit uměle, nebo se pokusit mladé podstrkovat králici pod břicho k cecíkům, a jí udržet na místě nějakým pamlskem. Nemusí být totiž problém v tom že by mléko neměla, ale že jí nějak nedojde, co má jako novopečená maminka dělat, a že jim má dávat napít. Takovým pokusem se může ledacos zachránit. A na poněkolikáte už se třeba králice sama začne starat.

Druhým důležitým bodem, pokud se o ně nestará, je udržení králičat v teple, kontrola aby se hlavně v prvních dnech mláďata nedostala mimo hnízdo a neprochladla. Mláďata jsou velmi choulostivá na chlad.